donderdag 3 januari 2013

Mens en zingeving: Bijgeloof

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijgeloof

Bijgeloof

Hoefijzers

Een hoefijzer zou beschermen en geluk brengen. Volgens het bijgeloof verdubbelt het aldus verkregen geluk, als het hoefijzer boven een deur gespijkerd wordt. Als de opening naar boven wordt gehangen, wordt het geluk als het ware opgevangen, als de opening echter naar beneden hangt loopt het geluk uit de opening en trekt het hoefijzer ongeluk aan. Ironisch genoeg zijn er ook landen waar het hoefijzer juist met de opening naar beneden moet worden opgehangen, zodat het ongeluk eruit loopt. Als men een hoefijzer vindt, behoort het over de linkerschouder geworpen te worden, nadat de betreffende persoon een wens heeft uitgesproken. Daarna moet men doorlopen zonder om te kijken.

Het klavertje vier

Het klavertjevier is een teken van voorspoed en geluk. Klaver zou beschermen tegen betoveringen van heksen; vooral het klavertje vier. Als men dat in bezit heeft, zou men heksen van gewone mensen kunnen onderscheiden en onzichtbare feeën kunnen waarnemen. Dromen van een klavertje vier voorspelt een lang en voorspoedig huwelijk. Als een meisje een klavertjevier in haar rechterschoen doet, zal zij trouwen met de eerste man die zij tegenkomt, of iemand met dezelfde naam. Een klavertje vijf zou juist ongeluk brengen.

Spiegels

Een spiegel breken zou zeven jaar ongeluk betekenen. Dit geloof is afkomstig uit de tijd van het Romeinse Rijk; de weerspiegelingen zouden een reflectie van de ziel zijn, en een gebroken spiegel tastte de ziel aan. Vroeger veronderstelde men dat het lichaam elke zeven jaar van fysiologische samenstelling zou veranderen. Daardoor dacht men dat een periode van ongeluk automatisch zeven jaar in beslag nam.
Spiegels die niet werden gebruikt, moeten worden afgedekt; ze zouden de bliksem aantrekken. Ook in het huis van een overledene moest men de spiegels afdekken, om twee redenen; De dood zou de menselijke ijdelheid immers toch doorbreken, en de overleden ziel zou andere zielen met zich kunnen meetrekken.
Volgens het Amerikaanse bijgeloof kon een ongehuwde vrouw haar toekomstige echtgenoot in een spiegel zien. Daar was wel een bepaald ritueel voor nodig. Het moest op de vooravond van Allerheiligen, Halloween, gebeuren. Wanneer ze om middernacht met een brandende kaars in de hand in een spiegel keek zou het gezicht van haar toekomstige partner (liefde) verschijnen.

Mol

Als men een mollenpoot met zich meedraagt zou men veel geluk hebben. Mollenpoten die als amulet om de hals van een kind werden gehangen, zouden helpen bij het doorbreken van de tanden; dit vanwege het verband dat men ziet tussen de gravende voorpoten van de mol en het doorbreken van tanden.

Heksenkring

In het bijbels scheppingsverhaal vind je geen paddenstoelen terug. Alleen dat al maakte de paddenstoel nu juist verdacht bij de christenen, want wat niet door God was gemaakt, achtten ze een creatie van de duivel. De cirkelvormige groeiwijze van sommige paddenstoelen noemt men een heksenkring. Die naam heeft het te danken aan het bijgeloof; het zou de plaats zijn waar heksen dansten tijdens sabbatnachten. Het was zeer gevaarlijk om een voet in een heksenkring te zetten.

Handelingen, voorwerpen en gebeurtenissen die ongeluk zouden brengen

Drie bloeddruppels uit de neus: de geliefde is ontrouw.
Het tuiten van het linkeroor: betekent slecht bericht.
Krakende en piepende schoenen: deze moeten nog betaald worden.

Handelingen, voorwerpen en gebeurtenissen die geluk zouden brengen

Het plotseling kietelen in de palm van je rechterhand: voorbode van geld.
Een ontmoeting met een leeuw: brengt bescherming.
Het tuiten van het rechteroor: voorbode van goed bericht.

Mijn mening:
Er zijn enorm veel bijgeloven. Waar ik in geloof zijn bijvoorbeeld die van de zwarte kat. Als ik er een zie, zorg ik dat ik zo snel mogelijk weg ben. Onder een ladder loop ik ook niet. Als er een gesprek is, bijvoorbeeld over een ongeluk, en ik zeg dat ik nog nooit een ongeluk gehad heb met de auto, dan 'hou ik ook hout vast'. Ik geloof wel dat een klavertje vier geluk brengt en dat kussen onder de maretak geluk brengt in de relatie.

1 opmerking:

  1. Zelf geloof ik in niet zoveel, en zeker al niet in zo'n bijgeloof. Maar ik veroordeel de mensen er ook niet om, want hoe zou de wereld er uit zien als er geen geloof bestond?
    Bijgeloof is volgens mij ontstaan om toch een soort wering te hebben tegen ongeluk, om er zogezegd toch iets tegen te kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen