dinsdag 15 januari 2013

Mens en natuur: Natuur en wereldreligies

Natuur en wereldreligies

Natuur en boeddhisme

De boeddhisten zien zichzelf als deeltje van de natuur. Ze zijn een draadje in het web van het leven, zoals de dieren en de planten dat ook zijn. Als je de andere draden van het web kapot maakt, heeft dit invloed op je eigen leven. Daarom gaan ze heel voorzichtig en respectvol om met de natuur. We zijn slechts op bezoek op deze Aarde, net als alle andere levende wezens. De natuur wordt vaak gebruikt om moeilijke dingen uit te leggen, zoals de lotusbloem. Hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht toe. Dat is volgens de boeddhisten ook zo met de mensen als ze de leer van Boeddha volgen.


Natuur en christendom

De natuur is een onderdeel van de schepping van God. Volgens de Bijbel is de natuur ondergeschikt aan de mens. wij hebben de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren. De mens is geen eigenaar van de Aarde, maar een soort conciërge, we moeten de Aarde onderhouden. We lenen de Aarde aan God.





Natuur en hindoeïsme

Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Ze geloven dat de natuur een ziel kan hebben. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Daarom eten ze geen vlees. De koe (heilig dier) staat voor respect voor de natuur.
Nog twee elementen die belangrijk zijn voor de omgang met de natuur zijn geweldloosheid (Hindoes mogen geen geweld gebruiken) en de plicht van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden.

Natuur en islam

Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van vruchtbare grond is in 90% van het land een probleem. Tema groeide vanaf 1992 uit tot een organisatie met 250000 leden. Deze stichting bestaat ook in Nederland.

Natuur en jodendom

Jahweh (God) heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan. De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, houdt om huizen te bouwen, enzovoort, maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.
De natuur is niet alleen iets positiefs voor de Joden. God kan het ook gebruiken om te straffen. Sommige Joden zien in de huidige milieuvervuiling ook een straf van God.




Mijn mening
Ik vind, in welke cultuur dan ook, dat iedereen zorg moet dragen voor de natuur. Niet alleen omdat we die gekregen of geleend hebben van God, maar omdat er nog zoveel mensen op deze wereld moeten wonen, en dat de natuur kapot gaat door ons. We moeten denken aan later. Ik zou graag hebben dat mijn kleinkinderen, en waarschijnlijk zelfs mijn kinderen al, in een mooie omgeving opgroeien en niet in een omgeving waar al het groen weg is omdat er niets meer kan groeien door de vervuiling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten