zondag 30 december 2012

Mens en samenleving; artikel: "Pesters, ik zou sterven van schaamte."

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121129_00386638

Vriend van Inias (14) zegt dat oudere pesters hem geld aftroggelden

‘Inias werd afgeperst, hij was vreselijk bang'



TERNAT - De ouders van Inias (14) ontdekten pas zeer recent dat hun oudste zoon gepest werd. Slechts enkele goede vrienden wisten wat er gaande was: enkele oudere pestkoppen persten hem af. ‘Inias moest zijn geld afgeven, anders zouden ze hem woensdag een lesje leren', zegt een vriend. De jongen zag geen andere uitweg dan van een brug te springen

De school zegt ‘van niets te weten', het gerecht houdt vol dat ‘alles nog grondig onderzocht moet worden', de politie spreekt van ‘voorbarige hypothesen'. Toch wijst alles erop dat pestgedrag aan de basis lig van de zelfdoding van Inias woensdagochtend. De moeder van de veertienjarige jongen uit Ternat zou pas dinsdag met concreet pestgedrag geconfronteerd zijn. Plots werd duidelijk waarom haar zoon zich de laatste tijd wat vreemd gedroeg. Ze las een bedreigend bericht op Facebook en sprak Inias daarover bezorgd aan. Het was een bericht van een pester. Dat bevestigt een bron dicht bij de familie. Over dat pestgedrag had Inias thuis nooit durven praten. Dat deed hij ook niet tegen zijn vriendinnetje, die hij al jaren kende. Of tegen zijn vrienden, met wie hij dagelijks naar het KTA in Liedekerke trok.
‘Slechts enkele mensen wisten dat hij gepest werd', zegt Steven D'Hondt (14). Hij was een van hen. Op VTM getuigde hij over het geheim dat zijn vriend al een tijdje met zich mee sleurde. ‘Hij heeft ooit tegen mij laten vallen dat hij gepest werd.' Door wie? ‘Dat weet ik niet. Hij sprak van enkele jongeren.' Door hoeveel is onduidelijk. Ze zouden niet op het KTA zitten. ‘Inias werd afgeperst door hen. Op straat en op Facebook. Ze troggelden zijn geld af. Telkens wilden ze zijn zakgeld, zo'n 10 euro.' Volgens de vriend gebruikten de pesters onlangs stoere taal om hem opnieuw bang te maken: ‘Ze dreigden: Anders zullen we woensdag weleens laten zien wie we zijn .'

Vrees voor confrontatie
De jongen moet die fatale woensdagochtend vreselijk bang zijn geweest. Bang voor een nieuwe confrontatie met zijn pestkop(pen). Dat zegt ook een tweede bron. Inias zag geen andere uitweg en koos – amper 24 uur nadat zijn ouders voor het eerst hadden gehoord van de problemen – voor een noodoplossing. In plaats van de bus naar Liedekerke te nemen, hield hij halt aan de brug over de autostrade. Hij aarzelde niet, stapte naar de reling en sprong tien meter naar de beneden. Verschillende jongeren waren getuigen van het drama. Een eerste vrachtwagen op de E40 kon de jongen nog nipt ontwijken, een tweede niet. Een uur later stond Slachtofferhulp aan de deur van de ouders. Hoewel de jongen vermoedelijk al weken rondliep met suïcidale gedachten, gaan specialisten – ‘gezien de jeugdige leeftijd, de locatie en de manier waarop' – uit van een impulsieve daad.
De directie van het KTA in Liedekerke, waar Inias in het derde middelbaar zat, zegt geen enkele indicatie van pestgedrag te hebben gekregen. Niet van hem, niet van zijn medeleerlingen of leerkrachten. In de school werd gisteravond een emotionele herdenking gehouden. ‘De leerlingen, leerkrachten en sommige ouders hadden daar nood aan. Zijn dood heeft iedereen geschokt', zegt Sarina Simenon van de overkoepelende scholenorganisatie.
‘Het is onvoorstelbaar wat er gebeurd is', zegt zijn vriend Steven D'Hondt. ‘Inias was altijd opgewekt, altijd blij. Ik kende hem als een heel spontane en vriendelijke jongen. Enkel als hij praatte over wat er gaande was, werd hij wat emotioneel.'

Foto pestkop
D'Hondt richtte woensdagavond meteen een online-rouwpagina op ter nagedachtenis van Inias. Daaruit blijkt één ding: zijn dood laat niemand onberoerd. Gisteravond hadden al bijna 14.000 mensen hun steun betuigd aan de ouders en de twee broers van Inias. Troostende woorden, maar ook veel boodschappen van woede en onbegrip over de dramatische omstandigheden waarin de jongen uit Ternat om het leven kwam.
Even dreigde het op Facebook te ontsporen: de één jaar jongere broer van Inias had woensdagavond een foto op het internet gegooid van Inias' vermeende pester. Sommige riepen op de pestkop te gaan zoeken en hem meteen te lijf te gaan. Gelukkig ging de heisa na het verwijderen van de foto liggen. ‘Het gaat hier om een heel delicate affaire', klinkt het bij de politie van Ternat. ‘Uit de verhoren moet blijken wat de rol van die jongen op de foto is. We gaan dit zeker onderzoeken. Het gevaar met sociale media is echter dat die jongen al meteen gebrandmerkt wordt als pestkop. Of dat klopt zal de toekomst nog moeten uitwijzen.'

Mijn mening:
Toen ik voor het eerst hoorde dat een jongen van 14 zelfmoord had gepleegd, schrok ik toch wel even. Zo jong! Daarna zag ik het artikel en las ik dat Inias vermoedelijk gepest werd. Op dat moment dacht ik ook wel even dat er enorm veel kinderen gepest worden, maar dat je daarvoor geen zelfmoord moet plegen. Ik zit nog met het idee dat pesten met woorden is of de persoon uitsluiten, uitlachen... Ik werd vroeger ook gepest op de manier die ik net zei. Ik wou niet meer naar school, maar dit zou niets oplossen. Ik ben het onmiddellijk tegen een vertrouwenspersoon gaan vertellen. Iets later zat ik met mijn pester samen aan een tafel om erover te praten. Wat er precies gezegd werd weet ik niet meer, maar dat het pesten daarna gewoon doorging, weet ik maar al te goed. Ik was een buitenbeentje en hoorde nergens bij. Ik hield me sterk bij de gedachte dat ik het 'maar' 4 jaar moest verdragen. Uiteindelijk hield het stilaan wel op, maar toch hoorde ik nooit echt bij de groep.
Ik ben blij dat ik de gedachte had dat het wel zou overgaan of dat ik er na enkele jaren vanaf ging zijn. Jammergenoeg zijn er ook mensen die niet zo sterk zijn en er zich teveel van aantrekken, net zoals Inias. Waarom vertelde hij het niet aan zijn ouders? Misschien omdat de pesters dreigden om hem iets aan te doen wanneer hij het vertelde? Ik vind het echt jammer dat dit zo moest eindigen. Als je iemand niet kan hebben, laat die persoon dan met rust en hou je bezig met je vrienden. Pesten kan tot veel leiden. Vroeger gebeurde dit ook, maar was het dan ook op zo'n niveau? Ik denk dat de samenleving daar toch wel in veranderd is. Mensen krijgen minder respect voor elkaar en dat is volgens mij het probleem. Het kan hen niet meer schelen of ze iemand kwetsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten