De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties stelde zijn schatting van het aantal hongerlijders vorig jaar nog bij van 963 naar 915 miljoen. Het uitbreken van de economische crisis en de bijhorende lagere inkomens en stijgende werkloosheid hebben er echter voor gezorgd dat minder mensen toegang hebben tot voldoende voeding.
'De vertraging van de economie en de stijgende voedselprijzen vormen een gevaarlijke mix', aldus Jacques Diouf, directeur-generaal van de FAO, vrijdag. 'Dat heeft ervoor gezorgd dat er 100 miljoen chronische hongerlijders zijn bijgekomen'.

'Bedreiging voor wereldvrede'
De hongersnood treft intussen een zesde van de mensheid en vormt volgens de FAO een serieuze bedreiging voor de wereldvrede. 'Er is een hoge nood aan een globale consensus over de bestrijding van de hongersnood', zegt de directeur-generaal.
'Een groot deel van de mensen die in hongersnood verkeren, zijn kleine boeren in ontwikkelingslanden. Indien zij hulp krijgen, hebben ze niet alleen het potentieel om hun eigen nood te lenigen, maar ook om hun omgeving van voeding te voorzien en de economische groei te bespoedigen'.
De overheden hebben de taak om te zorgen dat de boeren toegang hebben tot zaden, meststoffen, technologie en een markt, aldus Kanayo Nwanze, die aan het hoofd staat van het International Fund for Agricultural Development (IFAD), eveneens een organisatie van de VN.

Terug naar af?
De FAO wijst erop dat in de jaren 1980 en de eerste helft van de jaren 1990 grote stappen voorwaarts werden gezet in het bestrijden van de honger. In het afgelopen decennium ging het echter opnieuw bergaf. In de periodes 1995-1997 en 2004-2006 steeg het aantal hongerlijders in alle regio's, behalve in Zuid-Amerika en het Caribische gebied.
Onder invloed van de economische crisis en de hoge voedselprijzen zal het aantal mensen in hongersnood dit jaar stijgen met 11 procent, voorspelt de FAO.
Azië en het gebied van de Stille Oceaan spannen de kroon met 642 miljoen mensen die chronisch honger lijden. Daarop volgen het zuiden van Afrika met 265 miljoen, Latijns-Amerika en de Caribische eilanden met 53 miljoen, het noorden van Afrika met 42 miljoen en de ontwikkelde landen met 15 miljoen.

Mijn mening:
Dit artikel is van enkele jaren geleden. Toen al was de kaap van 1 miljard mensen in hongersnood overschreden. Dit cijfer is toch wel even om bij na te denken. Als je bedenkt dat wij maar gewoon de koelkast open moeten trekken om iets te eten. De mensen in hongersnood zitten soms dagenlang, als het niet langer is, zonder eten.
In 2011 ben ik op reis geweest naar Mexico. We deden een rondreis doorheen Yucatán. We zagen mensen in hutjes wonen waar er één hangmat hing en één tuinstoel stond. Een hongerige, uitgemergelde hond liep over straat. Mensen keken ons met grote ogen aan toen we voorbijreden. We hadden doorheen de hele rondreis enorm veel kippenvelmomenten. Het was hartverscheurend om te zien hoeveel mensen daar in armoede leefden. Na de rondreis verbleven we nog enkele dagen in een hotel om nog een zon-, zee- en strandvakantie te hebben. Tijdens het ontbijt, het middagmaal en het diner zagen we mensen met een overvol bord aan tafel gaan zitten, ze namen 1 hap en schoven hun bord aan de kant omdat ze het niet lustten. Ik vond het echt schandalig! Sinds ik gezien heb hoe dicht luxe en armoede bij elkaar kan liggen, let ik veel meer op wanneer ik op reis in een restaurant ben met buffet. Ik schep enkel op wat ik denk dat ik op zal krijgen. Ik neem van alles een beetje, en heb ik nog honger, neem ik wel bij. Als er iets op mijn bord ligt die ik toch niet lust, vraag ik aan mijn vriend of moeder of zij het moeten hebben. Ik heb het er moeilijk mee gekregen om eten weg te smijten.